Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa și câștigătoarea premiului CAPA „Global Environmental Sustainability Award”[1], anunță astăzi că a obținut o intensitate a emisiilor de CO2 de 51,2 grame per pasager/km[2] în prima jumătate a anului fiscal 2024 (H1F24), cu 8% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului fiscal 2023[3].

Strategia de sustenabilitate a Wizz Air se bazează pe patru piloni – mediu, oameni, guvernanță și economie. Compania aeriană lucrează în mod constant la reducerea amprentei sale de mediu și a intensității carbonului, la dezvoltarea angajaților, la contribuția socioeconomică în regiunile în care operează și la consolidarea guvernanței corporative.

Reperele de sustenabilitate ale Wizz Air la jumătatea anului fiscal 2024

  • Vârsta medie a flotei a scăzut la 4,2 ani, rămânând cea mai tânără flotă de aeronave dintre toate companiile aeriene europene cu peste 100 de aeronave.
  • Ponderea noilor aeronave cu tehnologie „neo” în cadrul flotei Wizz Air a crescut la 57%.
  • A semnat un acord cu producătorul spaniol de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) Cepsa pentru aprovizionarea de combustibil în viitor.
  • A făcut prima sa investiție de capital de 5 milioane de lire sterline într-o companie britanică producătoare de biocombustibili, Firefly, și a participat la o investiție de 50 de milioane de dolari în CleanJoule, un start-up american din domeniul biocombustibililor.
  • A devenit prima companie aeriană din Ungaria care a testat comercial lanțul de aprovizionare SAF în colaborare cu Neste, MOL și Aeroportul Budapesta.
  • A lansat, împreună cu Aviation Services, operațiuni de handling complet electrice pe aeroportul Roma Fiumicino, permițând reducerea emisiilor de CO2 din procesul de asistență la sol cu până la 85% pentru fiecare aeronavă, în comparație cu utilizarea echipamentelor cu motor diesel.
  • A primit distincția „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost” la World Finance Awards 2023.
  • A lansat un nou program, primul de acest fel, de ambasadori ai sustenabilității WIZZ pentru echipajul de cabină și angajații din birouri. Au fost selectați peste 20 de ambasadori ai sustenabilității, reprezentând 13 țări în care Wizz Air este prezentă.
  • Numărul angajaților a crescut la peste 8.000, cu peste 1.400 de noi angajări și mai mult de 100 de naționalități în întreaga echipă.
  • A atins un raport de 50%-50% între femei și bărbați în întreaga organizație și un raport de 5%-95% între femei și bărbați în cabina de pilotaj.

Despre Wizz Air

Wizz Air, compania aeriană ultra-low-cost cu cea mai rapidă creștere din Europa, operează o flotă de 191 de aeronave Airbus A320 și A321. O echipă de profesioniști în aviație asigură servicii superioare și tarife foarte scăzute, ceea ce face ca Wizz Air să fie alegerea preferată a 57,6 milioane de pasageri între octombrie 2022 – septembrie 2023. Wizz Air este listată la Bursa de Valori din Londra cu abrevierea WIZZ. Compania a fost numită recent una dintre cele mai sigure zece companii aeriene din lume de către airlineratings.com, singura agenție mondială de siguranță și rating de produse, iar în 2019 și 2023 – „Compania aeriană a anului” de către Air Transport Awards. De asemenea, Wizz Air a fost recunoscută drept „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost” în cadrul World Finance Sustainability Awards 2021-2023 și a primit distincțiile „Airline Group of the Year for Global Environmental Sustainability” în cadrul CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022 și „Europe’s Leading Low-Cost Airline 2023” în cadrul World Travel Awards.

[1] Conform CAPA – Centre for Aviation Sustainability Awards for Excellence 2022 și 2023

[2] Pentru cele 12 luni care se încheie la 30 septembrie 2023, emisiile de CO2 ale Wizz Air au fost de 51,6 grame per pasager/km

[3] Pentru perioada 1 aprilie 2022 – 30 septembrie 2022, rezultatul intensității emisiilor de CO2 a fost de 55,6 grame per pasager/km