Indicii bursieri reprezintă o alternativă de investiții pentru români, în special în perioade agitate și cu un grad ridicat de incertitudine. Această tendință se datorează faptului că acest tip de active oferă expunere asupra performanțelor dintr-o arie mai amplă, oferind un nivel superior de diversificare și mai multă stabilitate investitorilor.

Analiza indicilor bursieri preferați de investitorii români

Astfel, în baza numărului de tranzacții (și al volumului acestora) realizate pe platforma de tranzacționare a XTB în prima jumătate a acestui an, specialiștii XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și companie de investiții listată pe Bursa de la Varșovia, au analizat cu atenție care sunt indicii bursieri ce se află în prezent în atenția investitorilor români.

Preferința pentru indicele bursier german este evidentă, acesta clasându-se pe primul loc (peste o treime din numărul de tranzacții), la mare distanță de cei 2 indici din SUA (unul bazat pe S&P 500 și altul pe Dow Jones, cu ușor sub 20% din numărul de tranzacții) care completează topul. Este probabil să observăm în acest clasament rezultatul relativei apropieri geografice, și astfel a unei familiarități mai mari, mai ales dacă ne gândim la companii mari din sectorul auto, financiar sau farma, între altele, foarte cunoscute publicului local. Din punctul de vedere al volumelor ”mișcate”, totuși, se poate observa că valoarea medie a tranzacției este relativ mai ridicată pentru indicele care urmărește S&P 500 decât pentru cel bazat pe indicele german. Nu este surprinzătoare nici atracția pentru indici americani precum S&P 500, Dow Jones sau Nasdaq, indici foarte cunoscuți și urmăriți la nivel global. Cumulat, dincolo de evaluări individuale, atât ca volume, cât și ca număr de tranzacții, investitorii preferă indicii bursieri americani, care au o pondere de peste jumătate din total. Doar indicele european bazat pe Eurostoxx 50, cel francez și cel britanic mai reușesc o pondere de peste 1% în numărul de tranzacții efectuate pe indici. Alte nume, precum Australia, Japonia sau Rusia, sunt o prezență rară pe ecranele de trading ale clienților”, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Nasdaq a avut cea mai bună performanță între indicii bursieri din prima jumătate a anului

Prima jumătate a anului a adus provocări foarte mari investitorilor, care încearcă acum să scruteze orizontul pentru a se poziționa în consecință. În ceea ce privește evoluția prețurilor, de departe cea mai bună performanță între indicii bursieri majori a înregistrat-o Nasdaq, care a atins recent chiar noi maxime istorice. DAX, pe de altă parte, rămâne la aproximativ 10% distanță de vârful precedent. Piețele au favorizat până acum companiile din tehnologie, considerate a fi ”câștigătoare” ale evenimentelor recente, în timp ce episoade precum Wirecard au diminuat apetitul unor investitori pentru plasamente în bursa germană.

Provocările din a doua jumătate de an

A doua jumătate de an se anunță a fi, de asemenea, o provocare: sunt restricțiile de mișcare generalizate depășite, sau vor fi reimpuse? Unii observatori și chiar manageri de fond foarte cunoscuți s-au arătat nedumeriți de robustețea apetitului pentru acțiuni, în raport cu ”economia reală”. Chiar și estimările revizuite în sens descendent ale FMI pentru economia globală includ un nivel de incertitudine. Încrederea în revenire rapidă este vizibil înglobată în cotațiile curente, un test important fiind sezonul raportărilor. La jumătatea lunii sunt programate informări trimestriale din partea mai multor companii majore din SUA, în timp ce unele nume din tehnologie vor publica datele ulterior (22 iulie Facebook, 23 iulie Amazon și Alphabet (Google), 28 iulie Apple). Testul ar putea fi unul dificil de trecut având în vedere nivelul foarte ridicat al speranțelor, cu o volatilitate în creștere înaintea vârfului de sezon. Fluctuații mai ample sunt de așteptat pentru Nasdaq decât pentru S&P500 sau chiar DAX, deși indicele german nu a „dezamăgit” traderii care urmăresc variații ample pe termen scurt. O perioadă de relativă liniște, după așezarea post-rezultate ar fi posibilă, un răgaz înaintea reluării temelor majore ale toamnei, în spațiul economic, politic și al relațiilor internaționale” adaugă Claudiu Cazacu.

Instrumente aflate în atenția investitorilor

Printre instrumentele tranzacționate în această perioadă s-a numărat și indicele de volatilitate VIX. Acesta arată, în timp real, așteptarea pieței privind volatilitatea din următoarele 30 de zile. Acest indicator se bazează pe oscilațiile de preț ale opțiunilor pe indicele S&P 500 și oferă o imagine asupra riscului de piață și a sentimentului investitorilor. Mai este cunoscut drept ”Indicele Fricii”. Acest instrument prezintă un nivel invers de corelare cu piețele bursiere, astfel în momente de depreciere ale piețelor, volatilitatea este în creștere și invers. Această caracteristică reprezintă unul dintre factorii principali care a stat la baza popularității indicelui în ultima perioadă”, atrage atenția, la rândul său, Radu Puiu, Analist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Indicele VIX

Evoluția din prima jumătate a anului a fost extrem de agitată, în doar 5 săptămâni, indicele VIX a avansat de la 15 puncte, în februarie, la 85 de puncte, în martie. Ulterior, pe măsură ce nivelul de panică s-a temperat, VIX a suferit o corecție rapidă, atingând un minim local la 24 de puncte. Apoi, în doar cinci zile, indicele a crescut de la 24 de puncte la 44 de puncte, atingând cel mai înalt nivel din 21-22 aprilie. Această evoluție sugerează că investitorii încep să devină îngrijorați cu privire la posibilitatea de apariție a unui al doilea val de infecții. De atunci, cotația s-a aflat pe o pantă descendentă îndreptându-se către nivelul rotund de la 30 de puncte.

Indicele Euro Stoxx 50

Un alt instrument care s-a aflat în atenția investitorilor a fost indicele Euro Stoxx 50, care cuprinde cele mai mari 50 de companii listate pe piețele europene. Trimestrul al doilea a adus cea mai amplă creștere trimestrială înregistrată din 2009, după scăderea cauzată de Criza Financiară. Prin urmare, evoluția pozitivă a fost alimentată de măsurile de stimulare anunțate de băncile centrale și de guverne. În plus, situația a putut să rămână pe linia de plutire ca urmare a unor rezultate macroeconomice optimiste, care au compensat pentru atitudinea pesimistă cauzată de accelerarea ritmului de creștere a cazurilor în mai multe regiuni la nivel global. Deprecierea inițială a depășit 40 de procente și a dus cotația din zona maximelor istorice la marcarea celor mai scăzute valori din 2012,” mai spune Radu Puiu.

Concluzii

În acest moment, investitorii traversează o perioadă de așteptare odată cu accentuarea nivelului de incertitudine. Investitorii sunt destul de adverși la risc după ce ultima zi a lunii iunie adus cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri din SUA de la începutul pandemiei. Astfel, deși stimulentele rămân la niveluri ridicate, performanța din Q2 este greu de crezut că poate fi sustenabilă. În plus, contextul incert limitează potențialul de apreciere al piețelor iar forma pe care o va avea redresarea economică rămâne în continuare principalul subiect de discuție și unul dintre motoarele cheie ale piețelor.

Despre XTB

Cu mai mult de 15 ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. Cu birouri în peste 10 țări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania și Franța, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume incluzând FCA și KNF.

Avertisment cu privire la riscuri

81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naștere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informații. Vă aducem la cunoştinţă că informațiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanțe sau rezultate.