Zece femei cu inițiativă din România au fost selectate în prestigiosul program european Empowering Women in Agrifood (EWA), un accelerator dedicat inovației și sustenabilității în domeniul agroalimentar. Programul este coordonat local de Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume.

Inovație, sustenabilitate și tehnologie – ingredientele EWA 2025

Selecția celor 10 antreprenoare s-a făcut dintr-un total de 56 de aplicații. Finalistele vor parcurge un program intensiv de 6 luni care include:

  • mentorat personalizat din partea antreprenorilor cu experiență,
  • sesiuni de training aplicate,
  • evenimente de networking și matchmaking,
  • șansa de a câștiga unul dintre cele două granturi de 10.000 € și 5.000 €.

Participantele vor beneficia și de acces la o rețea europeană formată din peste 100 de mentori și specialiști din industria agroalimentară.

Cine sunt cele 10 antreprenoare?

Proiectele selectate ilustrează o paletă amplă de soluții inovatoare:

  1. Anda Luca – grădini urbane bazate pe permacultură și AI;
  2. Cristina Jar – sisteme inteligente de decizie pentru agricultura ecologică;
  3. Ioana Mihai – reinterpretarea colivei în desert gourmet prin brandul MORI;
  4. Irina Brinovanu – băutură vegetală din hrișcă organică;
  5. Mădălina Elena Borsău – pastă vegetală sănătoasă din mazăre;
  6. Miruna-Elena IliescuNutriBlocuri, fermă verticală urbană fără pesticide;
  7. Miruna Șefan – gustări sănătoase din cereale integrale, fără aditivi;
  8. Nona Rotariu – sere subterane cu emisii zero, active tot anul;
  9. Ruxanda Florentina – punct gastronomic cu preparate tradiționale bio;
  10. Thea Gherdan – tehnologie pentru reîmpădurire și agricultură sustenabilă cu AI.

Un pas important pentru viitorul agriculturii românești

Potrivit Oanei Craioveanu, CEO și cofondatoare Impact Hub Bucharest, “cele 10 antreprenoare propun inovații care contribuie la modernizarea sectorului agroalimentar și reflectă preocuparea pentru soluții sustenabile. Este nevoie de integrarea tehnologiilor avansate și colaborare între actorii ecosistemului agroalimentar local.”

Ce urmează?

Calendarul programului EWA include:

  • 19 iunie – eveniment de matchmaking,
  • iunie–noiembrie 2025 – sesiuni de mentorat și training,
  • 19 noiembrie 2025Demo Day, momentul final în care antreprenoarele își prezintă evoluția și impactul proiectelor.

Despre program

Empowering Women in Agrifood este implementat în România de Impact Hub Bucharest, în calitate de EIT Food Hub. Programul se adresează femeilor care conduc startupuri sau au idei de afaceri în domeniul agroalimentar, cu condiția ca afacerile să aibă sub 3 ani vechime și să nu fi atras finanțări de peste 60.000 euro.

Până acum, programul a susținut 30 de antreprenoare și a oferit 45.000 de euro în finanțări. În 2023, premiul cel mare a fost câștigat de Tania Nicoară (Unison), iar locul doi de Mihaela Șipoș (Happy Treats) – ambele cu inițiative locale inovatoare și sustenabile.

Scrie un comentariu

Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!