EIT Health a anunțat câștigătorii Headstart, una dintre competițiile sale emblematice în domeniul sănătății. Zece noi start-up-uri din Europa Centrală, de Est și de Sud au fost recunoscute și premiate cu o finanțare suplimentară de 10.000 de euro în cadrul finalei programului EIT Health Innostars Headstart 2020, în plus față de cei 40.000 de euro acordat echipelor semifinaliste. Cele zece echipe care împart podiumul provin din Italia, Portugalia, Ungaria, România și Polonia.

Un software pentru analiza datelor clinice ale pacienților diagnosticați pozitiv cu COVID-19, un dispozitiv portabil de monitorizare a tusei sau o soluție care ajută la diagnosticarea precoce a cancerului ovarian, au primit sprijin financiar suplimentar pentru o lansare mai rapidă pe piață.

Echipa câștigătoare românească este .LUMEN, start-up care produce ochelari ce ajută nevăzătorii să se deplaseze, folosind Inteligența Artificială (AI).

În cadrul ediției de anul acesta a programului de accelerare Headstart, EIT Health a decis să sprijine 89 de proiecte europene inovatoare în domeniul sănătății. 15 startup-uri provin din regiuni considerate modest sau moderat inovatoare din Europa Centrală, de Est și de Sud (potrivit Clasamentului European al Inovatorilor). Toate echipele semifinaliste au primit 40.000 de euro pentru a-și dezvolta proiectele inovatoare și au concurat pentru o finanțare suplimentară în valoare de 10.000 de euro în Marea Finală a unuia dintre cele mai importante programe tech din domeniul sănătății din Europa. Competiția a desemnat 5 echipe câștigătoare din Italia, 2 din Portugalia și câte una din Ungaria, România și Polonia, care s-au remarcat prin proiectele lor ce propun îmbunătățiri ale sistemului medical.

Câștigătorii care împart podiumul

Finala competiției Headstart a avut loc online pe 29 octombrie în cadrul Bio-Europe, eveniment de calibru ce oferă oportunități de parteneriat în domeniul biotehnologiei.

Echipa câștigătoare din România, .lumen produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Prin programul Headstart, .lumen a primit o finanțare de 50.000 de euro pentru dezvoltarea produsului,  precum și asistența necesară pe măsură ce echipa parcurge etapele de lansare a ochelarilor pe piață, inclusiv verificarea nevoilor clinice, ale pacientului sau ale sistemului medical pentru produsele dezvoltate.

„.lumen este un excelent exemplu al afirmației că viitorul domeniului medical este în mâna următoarei generații și că unul dintre atributele lor principale este schimbarea modului tradițional de gândire. Noi, la EIT Health, suntem foarte mândri și bucuroși că putem susține echipa cu finanțare, mentorat și oportunități de networking în demersul lor de a dezvolta acest produs inovator și promițător, care sperăm că va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor nevăzătoare”, a declarat Inês Matias, Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

Echipele italiene care au câștigat sunt IMMAGINA BioTechnology, Kyme NanoImaging, SYNDIAG, Mysurable și  Allelica. Allelica utilizează un software genomic pentru identificarea persoanelor care pot dezvolta cele mai severe manifestări clinice ale COVID-19, în timp ce IMMAGINA BioTechnology produce instrumente de cercetare pentru analiza expresiei genice la nivel ribozomal. Tehnologia lor CircAID-p-seq oferă o imagine completă, de la un kit de cercetare destinat studiilor privind exprimarea genetică, până la un nou test dezvoltat în laborator pentru companiile de diagnostic in-vitro care cercetează cancerul de sân și de prostată. Kyme NanoImaging îmbunătățește imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) cu produse medicale injectabile care combină biomaterialele cu substanțe de contrast de uz clinic. Produse cu o platformă brevetată de nanotehnologie, acestea cresc capacitatea de contrast pentru a mări vizibilitatea detaliilor anatomice. SYNDIAG oferă medicilor posibilitatea de a diagnostica precoce cancerul ovarian în timpul ecografiilor cu ajutorul unui software de Inteligență Artificială, iar Mysurable produce mioTest®, primul sistem integrat, portabil și automatizat de evaluare a performanței musculare în scopul diagnosticării sarcopeniei, un sindrom caracterizat prin pierderea masei musculare.

Echipele câștigătoare portugheze sunt Bac3Gel, proiect în cadrul căruia se dezvoltă un model de mucus uman pentru a transforma microbiologia și modul în care sunt descoperite medicamentele care modulează bacteriile și C-mo Medical Solutions, proiect care răspunde unei nevoi clinice nesatisfăcute, prin dezvoltarea unui dispozitiv portabil de monitorizare a tusei ce oferă o evaluare cuprinzătoare a diferitelor tipare de tuse ale pacientului. Acesta își propune să faciliteze și să accelereze diagnosticul patologiei asociate tusei și prescrierea unor terapii și tratamente personalizate și precise.

Compania Sineko Global Kft. din Ungaria se află, de asemenea, printre câștigători. Soluția propusă de start-up pentru radiologi este software-ul GRAID, un sistem de raportare structurată pentru teleradiologie transfrontalieră, bazat pe Inteligență Artificială. Soluția permite partajarea simplă și rapidă a rezultatelor radiologice și, prin urmare, își propune să scadă timpul de raportare și să îmbunătățească calitatea diagnosticului. Lorton Investments Sp. z o.o., un start-up câștigător din Polonia produce SenceBand, un senzor portabil pentru electrocardiografie (ECG) purtat la o singură încheietură a mâinii. Acesta este în conformitate cu standardele internaționale de măsurare, interpretare fiziologică și uz clinic pentru monitorizarea constantă a stării sistemului nervos autonom.

Anul acesta am primit de trei ori mai multe înscrieri din țările europene considerate moderat sau modest inovatoare. În multe cazuri, nivelul de maturitate și pregătire tehnologică a acestor echipe a fost de clasă mondială. Toate cele 15 companii din regiunile emergente se află pe cel mai bun drum spre reușită în misiunea lor de a ajuta medicii în diagnosticarea și tratarea mai bună a pacienților europeni, iar primele zece echipe clasate tocmai au primit un sprijin suplimentar pentru a-și accelera lansarea soluțiilor pe piață”, a declarat Inês Matias, Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

Headstart este doar unul dintre numeroasele programe de accelerare derulate de EIT Health, care susțin anual peste 400 de start-up-uri în Europa. Din ce în ce mai multe echipe provin din regiuni din Europa Centrală, de Est și de Sud.

Tendințele observate în cadrul programelor EIT Health arată că există încă un potențial neexploatat în Portugalia, Polonia, Ungaria sau Italia. Sprijinim descoperirea de noi talente, le instruim cu competențe necesare dezvoltării unei afaceri, le validăm soluția și sporim posibilitatea de a atrage investiții suplimentare”, completează Inês Matias.

Avem încă o dovadă a competitivității crescute a proiectelor românești din domeniul sănătății la nivel european. Soluția propusă de .LUMEN este într-adevar una inovatoare, ce folosește tehnologie de ultimă generație într-un produs revoluționar pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Ne bucurăm să vedem încă un proiect recunoscut în cadrul programelor EIT Health și susținut pentru o lansare mai rapidă pe piața de specialitate. În cele ce urmează, ne reafirmăm misiunea de a oferi un acces cât mai facil la oportunități de creștere necesare oricăror tinere talente care contribuie la dezvoltarea viitoarelor soluții disruptive din domeniul medical”, a declarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Director de Proiect EIT Health RIS Hub la FreshBlood HealthTech.

În cadrul programului Headstart, EIT Health acordă finanțare de până la 50.000 euro companiilor care au potențialul de a activa comunitatea și sistemele de sănătate și oferă suport echipelor pe măsură ce parcurg etapele necesare pentru a introduce soluția lor pe piață, inclusiv validarea nevoilor clinice, ale pacienților sau ale sistemului pentru produsul ori serviciul respectiv. De asemenea, li se oferă suportul necesar pentru dezvoltarea competențelor și a contactelor, astfel încât să poată continua să atragă sprijin financiar din partea investitorilor privați.

Programul Headstart va fi reluat în 2021 și este deschis pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, spin-off-uri și start-up-uri care au un prototip în stadiu avansat de dezvoltare și care vizează lansarea unui produs.

Despre EIT Health

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale. Rolul EIT Health este de a edifica un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. EIT Health susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai performante talente ale Europei și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate public și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu.

Despre EIT Health InnoStars

Clusterul InnoStars este una dintre cele șapte zone geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și regiuni suplimentare incluse în Schema de inovare regională a EIT – statele baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România. Acesta este un grup de țări evaluate în Clasamentul European al Inovatorilor (EIS) ca inovatori modești sau moderați. InnoStars se concentrează pe promovarea antreprenoriatului, inovării și educației în domeniul sănătății, vieții sănătoase și  îmbătrânirii active în regiune și pe scăderea decalajului dintre regiunile lider în inovare și regiunile moderat inovatoare.

Despre Programul de Inovare Regional EIT (EIT RIS)

Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul dintre regiunile lider în inovare și acele regiuni care sunt moderat și modest inovatoare. Programul este implementat cu implicarea reprezentanților locali, în România acesta fiind Asociația INIT și FreshBlood HealthTech. În domeniul sănătății, programul se desfășoară din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars. Programul încorporează 14 reprezentanțe locale ale EITHealth situate  în 13 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud. Aceste reprezentanțe servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora. Programul își propune să incubeze regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor inovatoare unice și să faciliteze pentru inovatorii locali participarea la programe și competiții pan-europene.


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!