Cazinoul Băilor din Vatra Dornei este monument clasa A și este cel mai vechi din România, construit, între anii 1896-1898, de arhitectul vienez Peter Paul Brang. În prezent clădirea se află în reabilitare pentru a fi transformată în muzeu.

Vizită oficială la Cazinoul Băilor, din Vatra Dornei

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, alături de prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur și primarul Vatra Dornei, Ilie Boncheș, au efectuat o vizita de lucru în județul Suceava, unul dintre obiectivele vizitate fiind  șantierul pentru reabilitarea şi transformarea în muzeu a fostului Cazinou Băilor, din Vatra Dornei.

Trăim un paradox frumos, prin faptul că beneficiarul restaurării clădirii-monument istoric <Cazinoul Băilor> din Vatra Dornei este Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuţilor, iar utilitatea acesteia va fi de a servi martor viitoarelor generații prin transformarea într-un Centru muzeal și cultural al ortodoxiei române.  Parteneriatul stabil între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuţilor, Administrația locală și Guvernarea liberală a fost mereu un bun exemplu, iar această transformare este următorul pas normal și responsabil. Doar împreună putem să punem bazele unei infrastructuri care să rămână în memoria colectivă. Patrimoniul bizantin și post-bizantin este unul important în țara noastră și trebuie conservat și valorificat. Orice demers de salvare a patrimoniului, care merită să fie valorificat turistic, trebuie susținut de investiții în infrastructură și știu că avem în domnul premier Ludovic Orban și în domnul președinte al Consiliului Județean Gheorghe Flutur parteneri de nădejde”, a declarat ministrul Gheorghiu.

Istoricul Cazinoului Băilor din Vatra Dornei

Cazinoul Băilor din Vatra Dornei este monument clasa A și este cel mai vechi din România, construit, între anii 1896-1898, de arhitectul vienez Peter Paul Brang. Primarul Vasile Deac a intervenit, la acea vreme, la împăratul Austriei, Franz Joseph, care a și contribuit financiar la construirea cazinoului.

În perioada comunistă a fost naționalizat și a devenit club muncitoresc, iar în anul 1998 a fost înființată Fundația Cazinoul Vatra DorneiPrin HG nr 437 din 14 octombrie 2004, cazinoul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar în anul 2018, Arhiepiscopia a alocat suma de 16,5 milioane lei pentru restaurarea Cazinoului.

Complex muzeal national în Județul Suceava

Județul Suceava se mândrește cu un complex muzeal național important, apreciat la cele mai înalte niveluri de specialiștii în patrimoniu și conservare, iar noua investiție în Cazinoul Vatra Dornei ar putea servi inclusiv proiectului Ministerului Culturii de a dezvolta la Liteni, la conacul Vârnav-Liteanu, un centru de pregătire pentru restauratori. Acesta va contribui la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare, atât de necesar într-un județ care are multe monumente înscrise în lista patrimoniului mondial UNESCO.  Printre monumentele din județul Suceava, înscrise la UNESCO, amintim Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa, care în octombrie 2020 va avea finalizate lucrările de restaurare a picturii murale interioare, prin Programul Național de Restaurare, lucrări care au început în anul 2000. Tot în octombrie, restaurarea lucrărilor murale din interior și din exterior ale Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălinești vor fi recepționate, ca urmare a investițiilor realizate prin Programul Național de Restaurare. Aceasta este una dintre cele mai vechi biserici medievale, iar restaurarea ei a durat 14 ani.

SURSA: http://www.cultura.ro/cazinoul-bailor-din-vatra-dornei-se-pregateste-sa-devina-muzeu