În lumea modernă, fenomenul contrafacerii a devenit o problemă tot mai stringentă, iar conștientizarea acestui aspect este esențială pentru protejarea sănătății și siguranței consumatorilor. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, trage un semnal de alarmă cu privire la gravitatea acestei situații și impactul direct pe care îl poate avea asupra vieților noastre.

Sorin Mierlea, Președinte, InfoCons

Sorin Mierlea, Președinte, InfoCons

„Contrafacerea nu este doar o infracțiune comercială, ci și o amenințare gravă la adresa sănătății publice. O ramă de ochelari contrafăcută poate conține substanțe toxice care, la contactul cu pielea, pot crește riscul de cancer. Aceste efecte nocive asupra sănătății nu sunt de neglijat și ne cer atenție sporită în selecția produselor pe care le achiziționăm”, a spus Mierlea în evenimentul evenimentul „Cum reducem fenomenul contrafacerilor?”, organizat de AIPROM, Club Antreprenor  și Ziarul Pozitiv.

Un studiu european a arătat că 80% din tineri nu consideră că achiziționarea de produse contrafăcute reprezintă o problemă. Această lipsă de conștientizare este alarmantă, deoarece tinerii sunt o categorie vulnerabilă care poate fi afectată negativ de utilizarea produselor contrafăcute. De exemplu, hainele contrafăcute pot provoca apariția acneei, afectând nu doar aspectul estetic, ci și stima de sine a tinerilor.

În Uniunea Europeană, România este pe primul loc la incidența diverselor tipuri de cancer și pe locul doi la infarct. Aceste statistici alarmante ar trebui să îi determine pe cetățeni să fie mai atenți la ceea ce consumă și la ce haine și încălțăminte poartă. Conștientizarea riscurilor asociate produselor contrafăcute este crucială pentru protejarea sănătății și bunăstării sociale, a adăugat Mierlea.

El a precizat că este important ca cetățenii să înțeleagă că fenomenul contrafacerii nu afectează doar economia, ci și viețile fiecăruia. Astăzi, contrafacerea poate fi chiar mai periculoasă decât traficul de droguri, deoarece produsele contrafăcute intră în mod legal în circuitul comercial, expunând consumatorii la riscuri majore pentru sănătate.

Sorin Mierlea, Președinte, InfoCons

Sorin Mierlea

„Pentru a ne proteja, trebuie să fim mai vigilenți în procesul de achiziție a produselor. Este recomandabil să evităm achiziționarea produselor din surse neautorizate, precum vânzătorii de pe trotuar sau din spatele blocului. O opțiune mai sigură este să procurăm produsele de la magazinele autorizate, unde avem garanția calității și siguranței. În final, conștientizarea și informarea sunt cele mai puternice arme împotriva fenomenului contrafacerii. Prin educarea noastră și a celor din jur, putem contribui la reducerea impactului negativ al acestui fenomen asupra societății și sănătății noastre”, a mai spus Mierlea.

Sorin Mierlea, Președinte, InfoCons

Sorin Mierlea, Președinte, InfoCons

Citește și:

Prezentări, foto, video și apariții media – eveniment: Cum reducem fenomenul contrafacerilor? – Ediția a IV-a, 14 mai 2024

Cum reducem fenomenul contrafacerilor? – Ediția a IV-a, 14 mai 2024