După o investiție derulată pe parcursul ultimilor 10 ani, municipiul Călărași, prin operatorul EcoAqua, va deveni beneficiarul acestei surse alternative de apă din strat de profunzime.
Valoarea lucrărilor executate este de aproximativ 12,5 milioane lei, fiind finanțată de Compania Națională de Investiții, ai căror reprezentanți au fost prezenți în această săptămână, într-o conferință de presă, alături de primarul Daniel Ștefan Drăgulin, reprezentanți ai operatorului EcoAqua și ai constructorului, pentru a anunța punerea în funcțiune a stației.
Ce cuprinde investiția
Investiția cuprinde atât frontul de captare apă subterană din strat de profunzime, cu o lungime de 2.264 metri, format din 5 foraje cu adâncimi între 390 și 400 metri, cât și Stația de tratare a apei și aducțiune apă tratată, cu o lungime de 6.500 metri
Pentru a fi corelată cu debitele de la Stația de captare Chiciu din Dunăre, dar și pentru siguranța în exploatare, a mai fost necesară suplimentarea investiției cu echipamente SCADA (sisteme de supraveghere, control și achiziții date), convertizoare de frecvență și generator de curent electric.
Stația de captare și tratare apă din puțuri este construită să realizeze debitul maxim de 600 mc/h (60% din necesarul municipiului Călărași), debitul mediu cu eficiență maximă fiind de 150-170 mc/h și un debit minim de 50-70 mc/h. În urma discuțiilor cu operatorul ECOAQUA s-a stabilit funcționarea stației pe debitul mediu 150-170 mc/h în mod continuu.
Probele finale în ceea ce privește stabilirea dozelor eficiente a reactivilor de tratare se vor efectua începând cu 20 august 2020, dupa care în circa 2-3 saptamani sistemul poate fi preluat și menținut în funcțiune.
”Vreau să le mulțumesc celor de la Compania Națională de Investiții pentru că au fost de acord să suplimenteze, cu aproximativ 400.000 de euro această investiție, pentru ca ea să fie finalizată, pentru reglarea debitului. Suntem pe ultima sută de metri, în curând vom recepționa această stație de captare și tratare a apei din strat de profunzime.”, a declarat primarul Daniel Ștefan Drăgulin
Compania Națională de Investiții subliniază importanța proiectului
” În municipiul Călărași a existat un foraj în vecinătatea fostul combinat siderurgic care avea un debit de 38 l/sec și la vremea respectivă s-a gândit o anumită capacitate. Prin investiția pe care am făcut-o, în vederea punerii în funcțiune a stației de tratare, s-au mai făcut încă patru foraje la 300-400 m adâncime. Ideea de a lua apa din subteran este, din punctul meu de vedere, foarte bună, de aia se numește și sursă alternativă. Spun asta, întrucât dacă te bazezi doar pe apa din Dunăre, la câte situații de criză neprevăzute sunt, ei bine, în astfel de momente este nevoie de o sursă alternativă de apă, pot spune chiar că este o necesitate având în vedere siguranța populației.”, a declarat Eugen Prisăcariu, reprezentant Compania Națională de Investiții.