Primăria Municipiului București, prin Teatrului Nottara, anunță ultima reprezentație  în cadrul proiectului Teatru în TVR. Vineri, 2 octombrie, de la ora 20.30, va avea loc în Grădina TVR, spectacolul-concert Oglinda neagră de Cristina Juncu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

O poveste muzicală de Cristina Juncu

Montarea după texte de I.L.Caragiale este o poveste muzicală de Cristina Juncu, pe beat-uri de Sever Bârzan și Iulian Sfircea. Protagoniști: Rareș Andrici, Mihaela Subțirică, Vlad Bălan, Cristina Juncu, Crenguța Hariton, iar scenariul este semnat de Vlad Bălan și Cristina Juncu.

Direct din cancelaria drăcușorilor, repetent a 25361-a oară, Aghiuță e pedepsit și trimis pe pământ, unde aterizează în… vagonul restaurant al acceleratului 333, Oradea-București, staționat în clipa aceea la Băicoi. Și așa începe povestea. O poveste cu multă muzică și mult umor, în care veți redescoperi lumea nebună a lui Caragiale printre note muzicale, reinventată  și amuzant (re)consemnată de Cristina Juncu, într-o călătorie „de plăcere” braț la braț cu cele mai simpatice personaje din schițele lui. De la „amicii” Lache și Mache care conversează la un pahar la celebrul Dl. Goe, la și mai celebrul cățel Bubico sau la superba Mimi care face nebunii cu șeful într-un vagon CFR, Oglinda neagră dezvăluie lumea noastră de ieri, de azi și dintotdeauna, cu nebuniile și trăsnăile ei și surprinde perfect celebrele cuvinte ale „drăcușorului” Caragiale: „zi-le oameni și dă-le pace!”. Dacă vreți să vedeți ce pățește Aghiuță, când se întoarce acasă, după drăciile săvârșite pe pământ, și de ce găsește tot poporul drăcesc adunat în Marea Piață Roșie din Mijlocul Iadului și ce pandemie e pe cale să declanșeze, veniți să (vă) priviți (în) Oglinda neagră!

Și pentru că toate poveștile încep cu „a fost odată”, așa începe și povestea Cristinei Juncu. A fost odată… „o zi toridă de început de vară, când ședeam la umbra unui stejar bătrân și scorburos din Parcul Tineretului și meditam la ce-aș putea presta în perioada infernală pe care urma să o traversăm. Când, deodată, pământul s-a despicat în fața mea și, din bulboana iadului a ieșit un drăcușor simpatic. S-a recomandat Iancu.

Mi-a zis că taică-su (desigur, nu se referea la cel din ceruri) l-a trimis pe pământ să consemneze drăciile pe care le vede… Mi-a sunat cunoscut. L-am rugat să fie eroul poveștii mele. Inspiră-mă!, i-am zis. A acceptat, cu condiția să-i împrumut opera unui anume Caragiale, care, se zice pe la ei prin împărăție, a documentat deja multe drăcovenii. Un pact rezonabil, mi-am zis, fără vândut suflete sau alte nenorociri.

Dar de ce tocmai Caragiale?, l-am întrebat, curioasă. Cara vine din turcescul Kara, care însemnează negricios, întunecat. Iar Giale vine din grecescul Giali, care însemnează oglindă. Oglinda neagră!, zice, și pe urmă râde: Bwahahahahaha. Aha!, am zis eu. Și am bătut palma.”

Rareș Andrici:

Iar Caragiale? – ziceam. Da, dar este cu totul altceva. Nu m-am distrat de mult aşa. Oglinda neagră este un spectacol-jucărie, la care lucrul nu se opreşte niciodată pentru actori, atâta vreme cât suntem dispuşi să ne jucăm.

Mihaela Subțirică:

M-a bucurat foarte mult propunerea Cristinei Juncu de a face parte din acest proiect, care a venit ca o gură de aer proaspăt, după perioada de izolare. Oglinda neagră este un spectacol-concert, plin de povești spuse în cântece compuse de Cristina, cu mult umor, care te umplu de bună dispoziție, atât de necesară, în special acum. Pentru mine, este o experiență extraordinară și o premieră să iau parte la un proiect muzical, o bucurie întâlnirea cu: Crenguța, Rareș, Vlad, colegii mei dragi și foarte talentați, pentru care îi mulțumesc din suflet Cristinei.

Vlad Bălan:

În Oglinda neagră am încercat să creăm un scenariu original, ilustrat printr-o serie de cântece pornind de la schițele și nuvelele lui Caragiale. Știind că vom juca în aer liber, după această perioadă dificilă, ne-am gândit să venim spre oameni cu un subiect simplu, abordat relaxat, fără artisticăreli. În repetiții, cântat la diverse instrumente bizare, am improvizat cu sunetele care pot fi produse de varii obiect. Sper ca oamenii să se distreze la spectacol cel puțin cât am făcut-o noi la repetiții.

Crenguța Hariton:

Tare m-am bucurat să aflu că, după atâta stat în casă cu motanu’, voi intra in repetiții pentru un spectacol nou. M-am și speriat, și nu degeaba. E un spectacol muzical, iar asta-mi forțează limitele la maximum. Deci, iată-mă iar în luptă cu mine, cu temerile mele, cu blocajele și cu piedicile pe care singură știu atât de bine să mi le pun. Slavă Domnului că, deși e mult de muncă, iar timpul e foarte scurt, echipa-i așa bună, că am încredere să vă invit să priviți în Oglinda neagră. Reflexia va fi plină de umor, muzică de multe feluri și bucurie. Multă.

Pe parcursul proiectului Teatrul în TVR 2020, Teatrul Nottara a adus în fața publicului spectacolele Despre olteni, cu dragoste, după Marin Sorescun                          (3 reprezentații), Aici nu-i de joacă, un spectacol de Catrinel Dumitrescu                       (1 reprezentație) și Oglinda neagră spectacol-concert după texte de I.L.Caragiale                  (2 reprezentații).

Toate evenimentele se vor desfășura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Proiectul Teatru în TVR s-a aflat la cea de-a patra ediție. Pe parcursul a opt săptămâni, grădina TVR a devenit singurul loc din Bucureşti care le-a oferit  spectatorilor reprezentaţii teatrale zilnice, susţinute în aer liber. Deși un an dificil și atipic, 2020 a adus un număr triplu de titluri faţă de stagiunea anterioară.

Toate evenimentele se vor desfășura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!