Interviu cu Dana Viișoreanu, Manager, Institutul Sânului

Institutul Sânului este un centru medical integrat, unde pacientele beneficiază de tratament complet. Când s-a format Institutul Sânului?

Dana Viisoreanu

Dana Viisoreanu

Așa cum se întâmplă cu toate lucrurile bune în viață, totul pornește de la o idee, izvorâtă și ea din dorința de a ajuta și de a face bine în jur. Da! Mai întâi a fost ideea de a crea un spațiu virtual pentru femei, unde fiecare primea un răspuns avizat despre problemele de sănătate, în special despre patologia mamară aflată în creștere în țara noastră.

Institutul Sânului a pornit inițial ca un portal de sănătate dedicat femeilor. Foarte repede lucrurile s-au pus în funcțiune și a trebuit să recunoaștem că femeile din România aveau urgentă nevoie de un spațiu fizic unde să discute cu doctorii, să primească tratament corespunzător și să-și rezolve problemele de sănătate.

Astfel că am început sa construim echipa. Aceasta funcționa deja de peste 10 ani însă ne-am hotărât să-i punem un „acoperiș” și să ne dedicăm în totalitate tratamentului patologiei mamare. S-a format o echipă medicală  interdisciplinară care funcționează holistic în sistem tumor-board pentru a găsi soluția optimă de tratament.

Așa a luat naștere practic conceptul de Institut al Sânului, care în anul 2017 a devenit realitate – un centru medical integrat de diagnostic și tratament al patologiei mamare.

Ați avut un model în dezvoltarea sa? (un centru asemănător din străinătate)

Nu am urmat neapărat modelul unei clinci din străinătate, mai de grabă am creat unul original, care să răspundă nevoilor pacienților români și care să se plieze totodată pe sistemul de sănătate de la noi din țară.

Medicina este o știință exactă, însă studiul ei nu se oprește niciodată. În efortul continuu de a se alinia standardelor internaționale și a celor mai noi tehnici chirurgicale, echipa noastră a mers în primul rând pe abordarea multidisciplinară a pacientului, așa cum propune și medicina modernă. Conform acestui concept, fiecare pacient este un caz unic care trebuie în prima fază studiat în cel mai mic detaliu pentru a găsi soluția de tratament care i se potrivește. Așa am identificat nevoia de a forma o echipă multidisciplinară: medici radiologi, oncologi clinicieni, care să ducă mai departe misiunea chirurgului, psihologi și nutriționiști pentru a consilia pacientele în găsirea drumului către o viață mai sănătoasă și depășirea greutăților de ordin psihologic, radioterapeuți, și un case-manager, care să însoțească pacientele de-a lungul întregului proces.

Ce servicii oferiți?

Institutul Sânului este axat pe ideea de calitate a serviciilor și nu pe cantitatea și diversitatea acestora. Multidisciplinaritatea și suportul echipei noastre preocupate de vindecarea pacientei pun în funcțiune un întreg sistem a cărui forță se desfășoară în scopul învingerii cancerului mamar și redobândirii sănătății și a vieții normale.

Primul pas în acest proces este cel al screening-ului mamar și intenția noastră este de a aduce tinerele, mamele, femeile din viața fiecăruia dintre noi la un prim consult clinic și imagistic. Echipa noastră chirurgicală oferă o evaluare la un prim control și îndrumă către examinările imagistice. În parteneriat cu Spitalul Monza reușim să oferim accesul atât la investigații mamografice cât și de Rezonanță Magnetică în timp util.

Urmează procesului de diagnostic planul de tratament personalizat, stabilit de către comisia medicală multidisciplinară. Așa cum spuneam mai devreme, ultimele tendințe din medicină spun că “nu există boli ci bolnavi”, tratamentul în majoritatea afecțiunilor devenind personalizat. Acest lucru îmbunătățește major eficiența curei chirurgicale și chimioterapice, a modului de răspuns al organismului, al duratei dar și al îmbunătățirii calității vieții.

Tratamentul chirurgical este pasul decisiv. Este momentul adevărului, în care medicul chirurg poate să afle cu certitudine împreună cu anatomo-patologul originea formațiunii apărute la nivelul sânului. Este momentul deciziilor importante pe care le ia această echipă multidisciplinară de care vorbeam, împreună cu pacienta.

Înaintea oricărei manevre chirurgicale la nivelul poate celui mai reprezentativ organ feminin, are loc o lungă și amplă discuție între medic – pacientă. În funcție de recomandările medicale intervenția poate fi una traumatizantă sau mai puțin traumatizantă. Dacă vorbim despre o fază avansată a cancerului, care impune mastectomia radicală, Institutul Sânului oferă posibilitatea pacientelor să efectueze și reconstrucția sânului în cadrul aceleiași intervenții (la indicația medicului), prin cele mai moderne tehnici. Am fost primul centru medical dedicat patologiei mamare care a efectuat reconstrucția mamară pre-pectorală cu matrice dermică acelulară.

Tot în cadrul centrului nostru, oferim posibilitatea de a efectua și tratamentele adjuvante, cum ar fi chimioterapia, într-o secție modernă, prin abordări menite să ușureze experiența acestui tratament și să îl facă mai ușor de suportat. Substanța chimioterapică este injectată prin device-uri – port-a-cath –  care ajută la absorbția eficientă a substanței și la minimizarea disconfortului post-terapiei si care se montează de către aceeași echipă chirurgicală. De asemenea, tratamentul chimioterapic este disponibil gratuit, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul specialist.

Factorul psihologic este decisiv

Un aspect foarte important în parcurgerea acestui drum al vindecării cancerului, este cel psihologic. Pentru a învinge boala este absolut necesar să avem psihicul de partea noastră, să lupte alături de noi cu aceeași forță cu care luptă și corpul. Consilierea psihologică este deosebit de importantă pe parcursul oricărui tratament oncologic. La Institutul Sânului pacientele au posibilitatea de a discuta cu un psiholog specializat în coaching-ul persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice pentru a putea învinge boala și pentru ca reintegrarea în viața cotidiană și în mediul social să se producă cât mai firesc.

Un alt serviciu pe care îl punem la dispoziția pacientelor este consilierea în nutriție. Ultimele studii ne arată că există o legătură între obezitate și cancer. Astfel, persoanele care au nevoie de o nouă direcție pentru îmbunătățirea stilului de viață și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, ce pot influența favorabil procesul de vindecare beneficiază de consiliere nutrițională din partea personalului medical specializat.

Ceea ce nu trebuie să piardă din vedere nici o femeie este screening-ul de prevenție. Institutul Sânului lansează cel puțin de două ori pe an promoții la pachetele de screening pentru prevenția cancerului genito-mamar.

Promoții la pachetele de screening

Este una dintre modalitățile noastre de a crește nivelul de conștientizare asupra importanței prevenției, astfel încât să nu ajungă la situația în care rămân puține de făcut. Chiar dacă medicina a evoluat și șansele de supraviețuire în cazul cancerului mamar au crescut, nu este cea mai plăcută experiență. Un astfel de diagnostic îți poate schimba radical viața, prioritățile și valorile. Așa că ceea ce încercăm să transmitem pacientelor este că putem evita această situație prin gesturi mici, cum este efectuarea unui screening de prevenție o dată pe an.

Mobilizarea imediată postoperatorie este foarte importantă mai ales pentru pacientele care au avut o intervenție de tip limfadenectomie (extirparea ganglionilor limfatici axilari) și care prezintă riscul de a dezvolta limfedem al brațului. Tocmai pentru a preveni astfel de situații (abordul acestora a evoluat foarte mult si astfel riscul de apariție a limfedemului a scăzut semnificativ) punem la dispoziție si Kinetoterapia si Drenajul limfatic ca și servicii dedicate, imediat a doua zi postoperator.

Cum a afectat pandemia accesul pacienților la serviciile dumneavoastră?

Funcționăm cu un serviciu de tip Second opinion/Consultații on-line de aproximativ doi ani și in condițiile stării de urgență experiența acestuia s-a dovedit a fi benefică. Am reușit astfel să triem pacientele cu suspiciune și care trebuiau investigate amănunțit și intervenit chirugical/puncție biopsie mamară în vederea diagnosticului de cazurile a căror recomandare era monitorizarea periodică.

Mai mult decât atât, pentru pacientele aflate în acea „fereastră” terapeutică, postchimioterapie am făcut tot posibilul sa ne putem încadra în vederea efectuării intervenției chirurgicale în timp util. Astfel, pacientele noastre ne pot trimite documente medicale, logându-se pe o platformă dedicată, iar echipa noastră analizează întreg dosarul medical, oferindu-le, tot la distanță, raportul medical complet, evitând contactul cu mijloacele de transport sau alte impedimente cauzate de distanță.

Ce logistică și echipamente aveți?

 Medicii noștri beneficiază de suport tehnologic de top. Vorbim aici nu numai de instrumentarul chirurgical, care permite realizarea intervențiilor prin tehnici minim-invazive, cât și de instrumente de diagnostic imagistic. Printre acestea, putem menționa: Mamograful Senographe Essential, marca General Electric, RM 1,5 Tesla Optima marca General Electric și nu în ultimul rând, Ecograful ACUSON S 2000 ABV De La Siemens, o soluție completă de examinare ecografică a sânului, neinvazivă, neiradiantă şi nedureroasă.

Cât timp durează un tratament?

Nu putem vorbi de o durata standard de tratament așa cum nu putem vorbi despre două cazuri identice de diagnostic. Așa cum menționam anterior, tratăm pacienta/pacientul și nu boala. Personalizând tratamentul de la momentul diagnosticului, luând în calcul și alte eventuale afecțiuni colaterale, disciplina pacientei/pacientului în respectarea indicațiilor, riscul de recidivă, etc nu putem defini o durată a tratamentului de tip oncologic.

Cum apreciați nivelul de conștientizare a cancerului de sân în rândul femeilor?

Să nu uităm că nu ar trebui să ne adresăm doar doamnelor ci și domnilor, la care din păcate tipurile histopatologice de cancer sunt mult mai agresive. Încă bariera financiară se simte prezentă și împiedică/amână prezentarea în timp la medic, educația sanitară a noastră încă suferă. Scopul nostru, prin acele programe de screening genito-mamar menționate anterior este de a încerca să oferim posibilitatea tuturor persoanelor să acceseze acest tip de serviciu.

Screening-ul de prevenție poate salva vieți

De-a lungul timpului rata mortalității în cazul cancerului mamar a scăzut, pe de o parte datorită îmbunătățirii tehnicilor chirurgicale și de tratament, pe de alta parte a prevenției. Avem încă de lucru sub acest aspect și mă refer aici la o muncă colectivă, și a noastră, a specialiștilor din domeniul medical dar și al femeilor care trebuie să devină mai receptive la importanța efectuării screening-ului de prevenție, care poate salva vieți.

Interviu apărut în revista Club Antreprenor, ediția I


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!