București, 26 septembrie 2023. Seria discuțiilor premergãtoare privind proiectul de realizare a Interconectorului de Înaltã Tensiune în Curent Continuu (HVDC) pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor, a continuat astãzi cu o întâlnire a echipelor companiilor implicate, Taqa, Meridiam, Fluor, Transelectrica și E-Infra, cu participarea ministrului Energiei, domnul Sebastian-Ioan Burduja. Întâlnirea a fost gãzduitã de conducerea Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, la sediul Operatorului Român de Transport și Sistem.

Discuțiile au marcat pași în etapele de progres ale unui proiect de anvergurã strategicã la nivelul definirii cadrului de colaborare. Interconectorul de Înaltã Tensiune în Curent Continuu (HVDC) pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor  este un proiect strategic atât pentru România, cât și pentru întreaga regiune, urmând sã asigure preluarea energiei verzi produse în estul României și transportul unei cantitãți mari de energie, pe distanțe lungi, cu pierderi minimale cãtre vestul României și cãtre țãrile UE.

Interconectorul HVDC va oferi un grad ridicat de flexibilitate în zonele critice ale Sistemului Energetic Național, va facilita evacuarea puterii din noile proiecte de energie curatã, va asigura stabilitatea și reziliența noilor surse de energie nuclearã și eolianã offshore și va stimula producția de energie verde, aducând o capacitate suplimentarã de evacuare din zona Dobrogea de 5000 MW, care poate fi extinsã în viitor prin instalarea de cabluri suplimentare.

Departamentul Comunicare și Relații Publice – Transelectrica