După accesarea OG6 pentru restructurarea datoriilor la bugetul de stat, ROMAERO obține, sub îndrumarea CIT Restructuring, o companie fondată de CITR și parte din Impetum Group, a doua finanțare bancară în valoare de 14 milioane de lei pe 36 de luni, pentru susținerea activităţii curente. ROMAERO a mai accesat o finanțare oferită tot de către CEC Bank, în valoare de 45 milioane de lei pe 60 de luni, în luna august a acestui an pentru achitarea datoriilor istorice.
„Folosirea facilităților instituite prin OG6/2019 de către ROMAERO și accesarea într-un timp atât de scurt a două linii de finanțare diferite este o premieră atât pentru această procedură și mai ales pentru piață. Ne arată că funcționează cadrul legal instituit pentru restructurarea financiară a companiilor. Cu siguranță că ROMAERO va constitui un punct de reper în evoluția procedurilor de prevenție în business și în ceea ce înseamnă restructurarea în afara insolvenței în România. În prea puține ocazii o companie cu datorii istorice obține finanțare, iar proiectul ROMAERO este un exemplu de bune practici la nivel național, și chiar și pentru piețele altor state europene. Este un efort de colaborare exemplară pe termen lung între experții CIT Restructuring și instituțiile cu impact în revitalizarea ROMAERO, între care CEC Bank, ANAF, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri” a declarat Andra Buțiu, Senior Partner CIT Restructuring, o companie CITR, parte din Impetum Group.
Un proces de restructurare complex
Principalele facilități fiscale prevăzute prin OG6 se referă la restructurarea obligațiilor bugetare, cu anularea accesoriilor și reducerea obligațiilor principale. Astfel, „amnistia fiscală” pentru companii își dovedește viabilitatea în cel mai amplu și mai complex proces de restructurare de business derulat în baza OG 6/2019 până la acest moment în România.
ROMAERO este pe drumul cel bun
„ROMAERO este pe drumul cel bun, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri susține compania pe drumul său spre restructurarea financiară. Împrumutul asigurat și aprobat de către AGA va asigura capitalul de lucru atât de necesar unei companii care se pregătește să renască și să se dezvolte, cât și fondurile care să permită folosirea facilităților de restructurare financiară. ROMAERO este o companie strategică, are parteneriate importante cu alte companii de renume din industria aero-spațială, iar cu sprijinul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și prin aplicarea planului de restructurare, va continua să ofere servicii de calitate acestor parteneri internaționali, contribuind și la asigurarea securității naționale, dar și la crearea de plus valoare adăugată pentru economie”, subliniază Virgil-Daniel POPESCU, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Antreprenorii români mai au la dispoziție două săptămâni pentru depunerea la ANAF a notificării intenției de restructurare a datoriilor bugetare, ulterior fiind necesară depunerea unui plan de restructurare, care poate fi realizat în parteneriat cu un specialist în restructurare.
CEC Bank și-a demonstrat susținerea industriei românești
Produsul de finanțare oferit de către CEC Bank și accesat de ROMAEO a fost adaptat la prerogativele OG6 în timp record, ca răspuns la nevoile pieței de creare a unor linii de finanțare accesibile pentru revitalizarea mediului antreprenorial românesc. Îmbinând tradiția cu modernitatea, CEC Bank și-a demonstrat concret susținerea industriei românești, în cele mai diverse forme, și cu atât mai valoros într-un proiect care crește competitivitatea României în industria de securitate pe piața globală.
Atât adoptarea OG6, cât și prelungirea termenului de notificare a intenției de accesare a măsurii în contextul pandemiei și mai ales atitudinea proactivă înfățișată de ANAF în toate demersurile inițiate pentru restructurarea ROMAERO dovedește deschiderea totală și angajamentul instituțional asumat, atât la nivel legislativ cât și practic, pentru a oferi o nouă șansă companiilor viabile românești.
În plus față de elaborarea unui plan de restructurare financiară și a datoriilor bugetare necesare în accesarea OG6, CIT Restructuring, prin experții formați în cei 20 de ani de expertiză CITR, au sprijinit elaborarea planului de investiții pe termen mediu și lung al ROMAERO, care cuprinde acțiuni concrete pentru creșterea cifrei de afaceri și profitabilității, de modernizare a mijloacelor tehnologice și, mai ales, de creștere a competitivității companiei la nivel global.
De anul trecut începând, ROMAERO are posibilitatea de a-și exporta producția către sisteme Patriot pe tot globul, și ridică industria de apărare românească în rol de etalon în sistemul global de securitate.[1]
[1] ROMAERO a semnat anul trecut un Memorandum de Înțelegere cu compania RAYTHEON (NYSE: RTN) pentru colaborarea în programul Patriot®, care dă șansa ROMAERO de a-și exporta producția către sisteme Patriot de pe tot globul. Patriot este un sistem defensiv care reprezintă elementul de bază al apărării NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor avansate și dronelor. Zonele în care ar putea colabora RAYTHEON și ROMAERO includ: fabricarea de părți componente și subansamble mecanice și asistență tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România. https://romaero.com/romaero-si-compania-raytheon-au-semnat-un-memorandum-de-intelegere-pentru-patriot/