Echipa formată din 7 elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Național “Sf. Sava” din București, cu proiectul “Collins Settlement”, a obținut premiul de Mențiune de onoare și privilegiul de a participa la Conferința Anuală a National Space Society (NSS), desfășurată la finalul lunii mai în Los Angeles, California, USA. În cadrul concursului au participat mai mult de 5200 de proiecte ale elevilor din mai mult de 28 de țări, iar elevii români au excelat din nou.

Studenții de astăzi, oamenii de știință de mâine

“Pentru a ne putea susține și prezenta proiectul la Los Angeles, finanțarea locală este departe de a acoperi suma de aproximativ €20 000 de care am avea nevoie. Apelăm așadar, la sprijinul Dumneavoastră pentru a putea acoperi o parte din cheltuielile de transport și cazare. Vrem să ducem în mijlocul forurilor academice americane imaginea unei Românii tinere, dinamice, eficiente, inteligente, creative și optimiste” , a menționat echipa de proiect.

Deși pare departe de viețile noastre zilnice, problema spațiului și a explorării acestuia o considerăm vitală pentru lume. Într-o lume tot mai divizată, care pare prea puțin preocupată de marile încercări ale epocii contemporane și de propria supraviețuire, explorarea spațiului este sarcina intelectuală ce-i unește pe cei mai buni din toate domeniile din toată lumea.

Un scop comun la care putem să ne raportăm, nu ca grup, țară, etnie, dar ca umanitate ca întreg!

Ne-am înscris în acest proiect cu inițiativa de a ne pune la încercare latura creativă, de a genera idei inovatoare și de a înțelege cum va fi experiența de a lucra în domeniile tehnice, precum cel al ingineriei aerospațiale și al astronomiei. Fiecare dintre noi și-a etalat punctele forte pentru a crea un unitar complex, bogat în idei și în proiectare. Cât de greu este să proiectezi o stație spațială eficientă? Cu adevărat o întreprindere complexă, eficiența unei stații spațiale depinde de interacțiunea precisă a tuturor  componentelor. Astfel, proiectarea este iterativă, setând scopuri și evaluând performanța pentru fiecare modul.

Proiectul nostru aduce inovații prin filozofia centrată pe comunitate și modularitate. Astfel, juriul a apreciat ideile despre capacitatea tehnic infinită de regenerare și adaptare a stației, atât față de stimuli externi precum necesități de producție, relocare și ratificare a viitoarelor tratate internaționale, cât și la stimuli sociologici sau filozofici.

Putem vorbi mult despre detaliile sistemelor complexe cu care ne-am imaginat că oamenii pot supraviețui și chiar prospera în cel mai ostil mediu din Univers, dar dacă ne gândim cu adevărat la ce ne diferențiază față de alte proiecte este accentul pus pe comunitate.  Experiența umană nu se poate reduce doar la cantitatea de oxigen respirat, apa consumată sau temperatura necesară, suntem oameni prin perspectiva comunităților în care trăim, iar succesul nostru depinde exclusiv de funcționarea acestor comunități. Cred că suntem unul dintre puținele proiecte ce am pus accent și pe zona administrativă și legală a coloniei spațiale, proiectând chiar o Constituție și mai multe spații comunale.

Vă invit să vă alăturați nouă în această cauză și să luați parte la sprijinul educației și al dezvoltării în România. Fie că sunteți un pasionat de explorare, interesat de inovare sau de progresul umanității, fiecare contribuție contează și va fi recunoscută.

“Pentru ei este un moment important în care au privilegiul să prezinte proiectul în fața unui public format din specialiști de la NASA, ESA, universități de prestigiu din SUA și alte organisme guvernamentale și private implicate în acest domeniu, colegi de-ai lor și pasionați de domeniul cercetării spațiale din toată lumea.” –profesorul coordonator al echipei

Susține tinerii români!

Cum pot ajuta?

Dacă doriți să sponsorizați echipa să-și îndeplinească visul de a ajunge la Conferința Anuală a National Space Society (NSS) puteți contacta ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI DIN “COLEGIUL NAȚIONAL SFÂNTUL SAVA – BUCUREȘTI”  în vederea încheierii unui contract de sponsorizare.

CONTACT:

Pană Ruxandra-Mihaela,

[email protected]

+40 (722) 259 071

Citește și:

S-a lansat la Râșnov al doilea manual de istorie locală adaptat nevoilor elevilor

Peste 8,5 milioane euro sunt alocate pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul profesional și tehnic prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027