Interviu cu Marius Pașculea, Fondator și CEO, Peelhy
Cum / de unde ați aflat de Food & Agri Tech Challenge, inițiativa Impact Hub Bucharest și EFSE DF de susținere a antreprenorilor?
Am aflat urmărind pagina de Facebook a Impact Hub, venindu-mi astfel în newsfeed.
În ce domeniu ați activat până acum / activați? Ce studii și specializări aveți dumneavoastră și ceilalalți fondatori / asociați?
Eu am activat în domeniul managementului de spații de networking și investiții și am studii doctorale și post-doctorale în domeniul bioeconomiei și economiei circulare. Colegul meu, co-fondator, activează în învățământ și cercetare având studii doctorale și post-doctorale în domeniul biotehologiilor alimentare.
Prin ce se distinge start-up-ul dumneavoastră? Ce aduce nou? Ați avut un model / un exemplu din străinătate / statele dezvoltate?
Startup-ul Peelhy aduce nou o metodă inovativă de a igieniza fructele și legumele cu coajă comestibilă. Nu am avut un model sau exemplu din străinatate decât în materie de abordare de business a unei piețe globale.
Cât timp a durat de la idee / proiect până la lansarea soluției / aplicației?
Cercetarea biotehologiei de biorafinare a etichetei a durat 3 ani și vor mai fi nevoie de alți cel puțin 3 ani până la lansarea soluției.
Care a fost investiția necesară demarării activității? În cât timp estimați că vă recuperați investiția?
Investiția totală va fi în jurul sumei de 5 milioane de euro și plănuim să o recuperăm în maxim 5 ani.
Ce potențial de creștere are business-ul dumneavoastră (cifră de afaceri, profit anual, număr de angajați)? Ce strategie de dezvoltare aveți pe termen mediu și lung?
Doar piața igienizării piersicilor și nectarinelor indică un potențial de venituri de circa 600 de milioane de euro anual pentru valoarea adusă de comania noastră. Apoi se poate scala către celelalte fructe și/sau legume cu coajă comestibilă. Strategia pe termen mediu și lung este să fim lideri pe piața UE-28, iar apoi pe piața globală.
Cum ați planificat să vă atrageți clienții? Ce mijloace de promovare folosiți în prezent?
Vom folosi evenimente de prezentare a produsului nostru profilate pe tipul nostru de client: producatorii și distribuitorii de fructe și legume cu coajă comestibilă.
Câți angajați aveți în prezent? De unde sperați să atrageți noi colegi, atunci când va fi cazul? Cum colaborați cu facultățile de Informatică?
Nu avem angajați momentan, dar plănuim să atragem din zona cercetătorilor în domeniul biotehnologiilor.
Cum apreciaţi condiţiile oferite investitorilor locali şi străini de către administraţiile locale şi de către Executiv?
În ultimii ani condițiile au fost din ce în ce mai bune, iar anul acesta noi am avut parte de ceea ce aveam nevoie în materie de investiții, de la toate categoriile mai sus menționate.
Cu ce consultanți (avocați, consilieri în proprietate intelectuală, contabili, evaluatori, consultanți fiscali, specialiști în proiecte cu fonduri europene, experți în resurse umane, etc.) colaborați?
Colaborăm cu Impact Hub, Ilfov Business Hub și casa de avocatură Laurențiu, Laurențiu și Asociații.
Ce impact credeți că va avea această Pandemie asupra business-ului dumneavoastră, având în vedere o comprimare / reducere a consumului, un număr ridicat de insolvențe, o creștere a șomajului, etc., așa cum anunță majoritatea instituțiilor de profil și analiștii economici?
Pentru noi, pandemia este o oportunitate, având în vedere că produsul nostru vine în întâmpinarea unei nevoi din ce în ce mai acute, cea de igienă și siguranță (alimentară).
Peelhy a fost fondat la ȋnceputul acestui an de Marius Pașculea, unul dintre cei mai specializați bioeconomiști din România și Dan Vodnar, doctor în biotehnologii. Start-up-ul este unul dintre cele 8 proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care se va încheia în iulie odată cu prezentarea proiectelor în fața publicului, a juriului, a investitorilor și specialiștilor din domeniu.
Despre Peelhy
Peelhy este un start-up biotech ce detine un prototip brevetat de bio-detergent pentru fructe și legume cu coajă comestibilă, care se poate aplica pe suprafața acestora sub forma unei bio-etichete antimicrobiene dizolvabile prin spălare sub jet de apă. Aflat în prezent în stadiul de dezvoltare, Peelhy își propune să inoveze domeniile agriculturii și siguranței alimentare, oferind producătorilor și distribuitorilor de fructe și legume cu coajă comestibilă o soluție pentru îmbunătățirea produselor lor în beneficiul sănătății consumatorilor. www.peelhy.com
Despre Food & Agri Tech Challenge
Food & Agri Tech Challenge este o inițiativă Impact Hub Bucharest și EFSE DF de susținere a antreprenorilor care își doresc să aducă schimbări inovatoare prin tehnologie în industria alimentară și în agricultură. Cu o componentă de bootcamp și una de pre-accelerator de 6 luni, Food & Agri Tech Challenge a ajutat 8 startup-uri să înțeleagă oportunitățile oferite de cele două industrii și cum să accelereze procesul de creștere de la idee la prototip validat și intrare în piață. La finalul lunii iulie 2020, participanții programului vor prezenta proiectele și evoluția lor din ultimele 6 luni în cadrul unei întâlniri la care vor fi prezenți mentori și investitori.